Proje hakkında

Prof.Dr.Sabri KARADOĞAN

Eski  Diyarbakır  geniş  bir  bazalt platosu  üzerinde dağlık  alanlarla çevrili  Yukarı Dicle havzasının batısında Dicle nehri kenarında  yerleşmeye  uygun bir  alanda  kurulmuş oldukça eski bir yerleşmedir. 

Diyarbakır kenti sahip  olduğu  coğrafi  konum,   topografya, ulaşım  ağı, verimli  tarım  alanları, iklimi  ve  savunmaya  elverişli  konumu  ile  tarih  boyunca  birçok  medeniyetin  iskanına  uğramış; tarım, sanayi, ticaret, ulaşım  yönünden  gelişmiş  tarih  boyunca  önemini  korumuştur.

Zengin  bir  tarihe  sahip  olan  ve  birçok  medeniyete ev  sahipliği  yapmış  olan  Diyarbakır’da  her  dönemin  izlerini  taşıyan  sayısız  tarihi  yapı  mevcuttur. Ne var ki bu eşsiz yapılar bilinçsizce uygulanan imar politakaları ve yanlış kullanım ve 1970 sonrası yaşanan yoğun ve çarpık kentleşmeye bağlı olarak şiddetle tahrip edilmiş ve ortadan kaldırılmış bulunmaktadır. Daha geç olmadan bu tarih mirasının bilimsel tabana oluşturulmuş bir bilgi sisteminin oluşturulması gerekliydi.

Türkiye’nin coğrafi bilgi teknolojileriyle henüz yeni tanıştığı 2003-2004 yıllarında Eski kent içindeki tarihi kültür varlıklarının dijital haritalarla ilişkili veritabanlarına aktarılmış ve mültimedya unsurlarıyla zenginleştirilmiş web tabanlı bir tarihi arkeolojik bilgi sistemi amaçlandı ve Sur Belediyesinin desteğiyle tasarlanıp yayınlandı. Ancak kabul etmek gerekir ki böylesi bir çalışma multidisipliner bir çalışma ekibiyle (Coğrafya, GIS, multimedya, interaktif yayıncılık, veritabanı yönetimi web tasarımı vs) ve finans desteğiyle sürdürülebilmesi mümkündür. Bu nedenle proje yarım kaldı.

Unesco sürecindeki bilimsel çalışmalarla başlayan, eski Diyarbakır kenti ve Hevsel Bahçeleri-Dicle vadisi ya da Dicle havzası konusunda çalışan bilim insanlarını ve projelerini bir araya getirmeyi amaçlayan Amida çalıştayları ile bir atlas fikri gündeme geldi. 2014 yılından beri devam eden ve uluslar arası bir bilimsel çalışma platformuna dönüşen Amida çalıştaylarının 2017 ve 2018 seksiyonlarında  konu ile ilgili bildiriler sunuldu, görüşler paylaşıldı. Sonuçta daha önce başlanmış ancak yarım kalmış Suriçi Tarihi Bilgi sistemi’nin geliştirlmesinin uygun zaman ve diğer maliyetler açısından daha akılcıl olduğu sonucuna varıldı. Böylece gelişen güncel kartoğrafik prezantasyon teknikleri, mültimedya olanakları,  GIS, interaktif web harita yayıncılığı, veritabanı teknolojileri gözden geçirilerek sistem yeniden geliştirilerek  web ortamına aktarıldı.

Sisteme, özellikle kronolojik olarak geliştirilebilir, güncellenebilir ve içerik olarak zenginleştirilebilir bir görünüm kazandırılmaya çalışıldı.  Geliştirme ve içerik zenginleştirme çalışmaları devam eden Amida Web Atlası'nın mevcut ulaşılabilir içerikleri şunlardır:

İnteraktif haritalar 

Flash haritalar 

 

Raster haritalar 

 

Tescilli yapılar veritabanı 

 

Foto galeri 

Sanal tur

            İskenderpaşa Cami,    Nasuhpaşa Cami,   Ali Paşa Cami,   Arapşeyh Cami,   Husrev Paşa Cami,  Kurşunlu Cami, Surp Gragos Kilisesi, Meryemana Kilisesi, Cemilpaşa Konağı, Esma Ocak evi, C.Sıtkı Tarancı Evi, Dicle vadisi, Urfakapı, Mardinkapı, Keçi Burcu, Ukubeden Burcu, Yedikardeş Burcu

           Kırklar Dağı- Çevlik , Ben-u Sen, Çarıklı, Dicle Nehri vadisi, Egitim Fak. Bağıvar, Karahöyük, Karaköprü, Karpuzlu, Kavs, Kentorman, Kubacık, Topyolu, Toraman

 

 Organizasyonlar 

Amida Çalıştayları

 

 

Yayınlar

Arşiv 

Uydu Görüntüleri ve Hava Fotoğrafları

1939
1952
1953
2000 
2002

2004 
2006 
2011 

Kent ve Gelişme Planları

25000 Ölçekli Plan
Genel Kent Planı
 

Genel Haritalar

- İlçeler ve Köyler Haritası
- Yollar Haritası